Vluchten – toen en nu.

We kennen allemaal de beelden van de boot-, trein- en loopvluchtelingen van nu. We vergeten maar al te snel de vluchtelingen van toen… Europeanen, vluchtend voor de gruwelijkheden van de tweede wereld oorlog. Naar schatting waren dat er 30 miljoen in Europa tegen het einde van de oorlog.

Vluchtelingen-woii

Over Nederland is het niet precies bekend, maar naar schatting de helft van de Belgen sloegen op de vlucht, veelal naar buurlanden, waar ze veelal, ondanks de ravage die de oorlog overal aanrichtte, hartelijk werden ontvangen.

En de vluchtelingen van nu? Het lijken er zo veel, vooral als je de reacties in de media moet geloven. Vaak helpt het om de cijfers er dan eens bij te pakken. Syrië is een land met 17,9 miljoen inwoners. Hiervan zijn er naar schatting ruim 4 miljoen op de vlucht. Grotendeels in de buurlanden. Zo heeft Libanon, met slechts 5,8 miljoen inwoners, al ruim 1 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen.

In Nederland (met 16,8 miljoen inwoners) zijn per 1 oktober van dit jaar 37 duizend Syriërs geregistreerd.

En Eritrea dan? Eritrea is een land met 5,6 miljoen inwoners. In 2014 vroegen zo’n 3,5 duizend Eritreeërs asiel aan in Nederland. Dat was een piekjaar. Dit jaar wordt een vergelijkbaar aantal verwacht.

In totaal verwacht het COA dat er dit jaar zo’n 58 duizend vluchtelingen in Nederland aankomen.

Ook goed om te weten: volgens het CBS verlaat meer dan de helft van de immigranten die naar Nederland komen binnen 10 jaar het land weer. Vaak zijn dit de westerse en/of hoogopgeleide immigranten, die elders betere kansen zien/krijgen.

En last but not least – sinds begin dit jaar hebben al ruim 47 duizend nieuwe vrijwilligers zich bij de grootste vrijwilligersorganisaties gemeld om te helpen met de vluchtelingen die aankomen in Nederland. Dát is nog eens mooi nieuws!

 

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.