Zwart – Wit

Zwarte Piet en Ferguson*: op het oog twee verschillende issues en totaal verschillende contexten en verhalen. Toch zijn er veel raakvlakken. Beiden gaan over zwart en wit. Beiden gaan over enorme verschillen in beleving van en zicht op één en dezelfde gebeurtenis. Beiden zijn algemene gebeurtenissen die mensen persoonlijk raken. Beiden veroorzaken heftige emoties.

Beiden zijn ook wat mij betreft een goede illustratie van het volgende citaat:

“It is difficult for a majority to see, let alone sympathize with, a practice that discriminates against a minority. It’s not unlike trying to get a fish to understand the concept of water! It is simply the medium in which the fish resides, requiring no cognition of the water that supports it. Discrimination–not just individual, but systemic–is the “water” in which the majority swims, and unless something happens to bring that discrimination into the view and consciousness of the majority, nothing will change, because the majority hardly, if ever, notices it.”
–Bishop Gene Robinson, from God Believes in Love

Van de week twee mooie reflecties hierop tegen gekomen die ik graag met jullie wil delen:

De documentaire Zwart als Roet van Sunny Bergman die de gevoeligheden rondom Zwarte Piet onderzoekt (klik op de afbeelding om naar de documentaire te gaan).

zwart als roet

race ya

De blog van een Amerikaanse die reflecteert op hoe haar opvoeding en omgeving haar ervaring van Ferguson beïnvloeden (klik hiernaast om haar blog te lezen).

Voor mij opnieuw een uitnodiging om alert te zijn en blijven op mijn eigen onbewuste vooroordelen en kijk op de werkelijkheid. En niet alleen wat ‘kleur’ betreft. Maar even goed wat rijkdom, opleiding, fysieke beperkingen en al die andere vormen van diversiteit betreft. Hoe beïnvloeden en beperken mijn situatie, opvoeding en vriendenkring mijn kijk op wat er gebeurt? Hoe kan ik open blijven staan en actief zoeken naar manieren om die kijk te verbreden als het nodig is? Het begint in ieder geval bij het mij steeds opnieuw bewust worden van het water waar ik als vis in zwem.

* voor wie het gemist heeft: in Ferguson, Montana in de VS schiet een blanke agent een zwarte ongewapende tiener neer. Afgelopen week heeft een jury besloten dat hij hiervoor niet vervolgd hoeft te worden; enorme rellen zijn het gevolg.

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.